Aktuellt

Aktuellt

Erik Weiman Kommunikation

Den här bloggen handlar om aktuella frågor som rör mitt företag och dess verksamhet.

Jag använder bloggen för att berätta om aktiviteter, länka till intressanta saker och kommentera saker i samhället som har koppling till företagets verksamhet.

Du är välkommen att kommentera eller ställa frågor.

Mot toppen

EkonomiPosted by Erik Weiman Mon, March 06, 2017 19:12:59

Livet är inte bara arbete. En del av min tid lägger jag på ideella uppdrag, men skillnaden är mindre än man tror. Kanske är det också just det som behövs om svensk idrott ska utvecklas i framtiden.

Ett av mina uppdrag är att vara ordförande i IK Sirius Bandyklubb, som spelar i bandyns högsta serie Elitserien. Under flera år har vi haft svårt att hänga med riktigt, både sportsligt och ekonomiskt.Laget har fått kvala för att hålla sig kvar i högsta serien, och föreningen står även i år under granskning av Svenska Bandyförbundets ekonominämnd.

Redan när jag tillträdde för två år sedan hade jag ambitionen att ändra på det som gjorde att klubben inte riktigt nådde ända fram. Mycket av det som behöver göras är samma saker som gäller i näringslivet, eller för den delen i politiskt styrd verksamhet: ha idéer och ambitioner, sätta upp realistiska mål, jobba mot de uppsatta målen och - sist men inte minst - se till så att mål och resurser balanserar.

Att driva en förening som IK Sirius Bandy med ekonomi i balans är egentligen inte så svårt. Det är bara att lägga ner allting som kostar för mycket pengar! Som att ha ett lag med spelare på elitnivå, eller en omfattande ungdomsverksamhet. Men det varken vill eller kan Sirius Bandy göra. Vi ska vara en förening som både har ungdomsverksamhet i toppklass och ett A-lag som mäter sig med de bästa samtidigt som ekonomin är i ordning. Det är en riktig utmaning.

En av de viktigaste faktorerna har jag bloggat om många gånger tidigare. Det är en bra styrelse som jobbar gemensamt mot gemensamma mål. En annan avgörande faktor är ambitionen att inte bara sätta strategiska mål, utan att även hålla fast vid dem när det börjar blåsa snålt.

Hur det går? Tja, det kommer säkert att komma bakslag. Men I år gör föreningen ett positivt ekonomiskt resultat och behöver för första gången sedan 2009 inte spela kval för att vara kvar i Elitserien. Dessutom har laget ökat poängskörden mest av alla lag i elitserien och ökat publiksnittet med mer än 55 procent.

Jag tycker nog att vi är på rätt väg. Men vägen mot toppen är alltid en uppförsbacke, i idrottens värld precis som i näringslivet eller politiken.







En viktig investering

EkonomiPosted by Erik Weiman Wed, March 30, 2016 08:34:36
Jag pratade nyligen med en god vän i näringslivet. Den här personen har varit djupt involverad i byggandet av ett framgångsrikt företag tillsammans med några vänner. Nu står de inför nästa steg i utvecklingen och ville ha några goda råd.

Jag rekommenderade två saker som hänger ihop: en extern, professionell styrelse och att grundarna av företaget lägger all kraft på det de är bra på. I det här företaget finns en enorm kompetens om de produkter man utvecklar och goda kunskaper om de marknader som man bearbetar. Men det som också förenar företagets grundare och eldsjälar är att de är operativa, snabbfotade och väldigt inriktade på att lösa företagets dagliga problem. Det de inte alltid ser, det är att åtskilliga av de dagliga problemen aldrig uppstått om någon hade haft tid att kika runt hörnet.

Tyvärr är deras problem ganska vanligt. Ännu tråkigare är att deras attityd till en lösning inte heller är särskilt unik.

En extern styrelse, tyckte min goda vän, är för dyrt. Tre till fem personer som ska ha arvode (jag går inte in på nivån) skulle enligt vederbörande dränera pengar ur företaget som "kunde användas bättre".

Jag pratar självfallet i egen sak, men att se en extern styrelse som en kostnad vittnar om en brist på insikt om vad en sådan styrelse kan tillföra även i ett mindre onoterat företag där ägarna dricker kaffe med varandra varje dag. För om man ser styrelsen som en grupp personer som bara ska bekräfta det ägarna redan bestämt, eller - ännu värre - som en formsak tillsatt endast för att pryda årsredovisningen; då kan jag mycket väl förstå att styrelsearvodet kan kännas om en både dyr och onödig post i redovisningen.

Om man som grundare av ett företag vill fokusera på den dagliga driften, och dessutom kan dra nytta av åratal av samlad kompetens från människor med andra perspektiv, då är en både billig och långsiktigt kostnadseffektiv lösning att ta hjälp av den klokskap, erfarenhet och drivkraft som finns i en extern styrelse.

En bra styrelse tar inte över ägarnas roll och ansvar. En bra styrelse ser till att ägarna kan fullgöra sin roll som ägare på ett bra sätt. Det handlar snarare om att förvalta ägarkapitalet och att se till så att företaget inte går på några minor, men det handlar också om att kunna balansera roller som bollplank och vägvisare.

Jag hör till dem som tror att svenskt småföretagande skulle må bättre av fler professionella styrelser med externa ledamöter som hjälper ägare och daglig ledning. Om du driver ett mindre företag och vill ha hjälp med att utveckla styrelsearbetet: hör av dig! Det är en investering som, rätt utnyttjad, betalar sig snabbare än många tror.