Aktuellt

Aktuellt

Erik Weiman Kommunikation

Den här bloggen handlar om aktuella frågor som rör mitt företag och dess verksamhet.

Jag använder bloggen för att berätta om aktiviteter, länka till intressanta saker och kommentera saker i samhället som har koppling till företagets verksamhet.

Du är välkommen att kommentera eller ställa frågor.

Mot toppen

EkonomiPosted by Erik Weiman Mon, March 06, 2017 19:12:59

Livet är inte bara arbete. En del av min tid lägger jag på ideella uppdrag, men skillnaden är mindre än man tror. Kanske är det också just det som behövs om svensk idrott ska utvecklas i framtiden.

Ett av mina uppdrag är att vara ordförande i IK Sirius Bandyklubb, som spelar i bandyns högsta serie Elitserien. Under flera år har vi haft svårt att hänga med riktigt, både sportsligt och ekonomiskt.Laget har fått kvala för att hålla sig kvar i högsta serien, och föreningen står även i år under granskning av Svenska Bandyförbundets ekonominämnd.

Redan när jag tillträdde för två år sedan hade jag ambitionen att ändra på det som gjorde att klubben inte riktigt nådde ända fram. Mycket av det som behöver göras är samma saker som gäller i näringslivet, eller för den delen i politiskt styrd verksamhet: ha idéer och ambitioner, sätta upp realistiska mål, jobba mot de uppsatta målen och - sist men inte minst - se till så att mål och resurser balanserar.

Att driva en förening som IK Sirius Bandy med ekonomi i balans är egentligen inte så svårt. Det är bara att lägga ner allting som kostar för mycket pengar! Som att ha ett lag med spelare på elitnivå, eller en omfattande ungdomsverksamhet. Men det varken vill eller kan Sirius Bandy göra. Vi ska vara en förening som både har ungdomsverksamhet i toppklass och ett A-lag som mäter sig med de bästa samtidigt som ekonomin är i ordning. Det är en riktig utmaning.

En av de viktigaste faktorerna har jag bloggat om många gånger tidigare. Det är en bra styrelse som jobbar gemensamt mot gemensamma mål. En annan avgörande faktor är ambitionen att inte bara sätta strategiska mål, utan att även hålla fast vid dem när det börjar blåsa snålt.

Hur det går? Tja, det kommer säkert att komma bakslag. Men I år gör föreningen ett positivt ekonomiskt resultat och behöver för första gången sedan 2009 inte spela kval för att vara kvar i Elitserien. Dessutom har laget ökat poängskörden mest av alla lag i elitserien och ökat publiksnittet med mer än 55 procent.

Jag tycker nog att vi är på rätt väg. Men vägen mot toppen är alltid en uppförsbacke, i idrottens värld precis som i näringslivet eller politiken.