Aktuellt

Aktuellt

Erik Weiman Kommunikation

Den här bloggen handlar om aktuella frågor som rör mitt företag och dess verksamhet.

Jag använder bloggen för att berätta om aktiviteter, länka till intressanta saker och kommentera saker i samhället som har koppling till företagets verksamhet.

Du är välkommen att kommentera eller ställa frågor.

En viktig investering

EkonomiPosted by Erik Weiman Wed, March 30, 2016 08:34:36
Jag pratade nyligen med en god vän i näringslivet. Den här personen har varit djupt involverad i byggandet av ett framgångsrikt företag tillsammans med några vänner. Nu står de inför nästa steg i utvecklingen och ville ha några goda råd.

Jag rekommenderade två saker som hänger ihop: en extern, professionell styrelse och att grundarna av företaget lägger all kraft på det de är bra på. I det här företaget finns en enorm kompetens om de produkter man utvecklar och goda kunskaper om de marknader som man bearbetar. Men det som också förenar företagets grundare och eldsjälar är att de är operativa, snabbfotade och väldigt inriktade på att lösa företagets dagliga problem. Det de inte alltid ser, det är att åtskilliga av de dagliga problemen aldrig uppstått om någon hade haft tid att kika runt hörnet.

Tyvärr är deras problem ganska vanligt. Ännu tråkigare är att deras attityd till en lösning inte heller är särskilt unik.

En extern styrelse, tyckte min goda vän, är för dyrt. Tre till fem personer som ska ha arvode (jag går inte in på nivån) skulle enligt vederbörande dränera pengar ur företaget som "kunde användas bättre".

Jag pratar självfallet i egen sak, men att se en extern styrelse som en kostnad vittnar om en brist på insikt om vad en sådan styrelse kan tillföra även i ett mindre onoterat företag där ägarna dricker kaffe med varandra varje dag. För om man ser styrelsen som en grupp personer som bara ska bekräfta det ägarna redan bestämt, eller - ännu värre - som en formsak tillsatt endast för att pryda årsredovisningen; då kan jag mycket väl förstå att styrelsearvodet kan kännas om en både dyr och onödig post i redovisningen.

Om man som grundare av ett företag vill fokusera på den dagliga driften, och dessutom kan dra nytta av åratal av samlad kompetens från människor med andra perspektiv, då är en både billig och långsiktigt kostnadseffektiv lösning att ta hjälp av den klokskap, erfarenhet och drivkraft som finns i en extern styrelse.

En bra styrelse tar inte över ägarnas roll och ansvar. En bra styrelse ser till att ägarna kan fullgöra sin roll som ägare på ett bra sätt. Det handlar snarare om att förvalta ägarkapitalet och att se till så att företaget inte går på några minor, men det handlar också om att kunna balansera roller som bollplank och vägvisare.

Jag hör till dem som tror att svenskt småföretagande skulle må bättre av fler professionella styrelser med externa ledamöter som hjälper ägare och daglig ledning. Om du driver ett mindre företag och vill ha hjälp med att utveckla styrelsearbetet: hör av dig! Det är en investering som, rätt utnyttjad, betalar sig snabbare än många tror.